Στη γέφυρα του Γοργοποταμου, ένα σημείο ορόσημο για την Ελληνική ιστορία.



Ο Γοργοπόταμος και συγκεκριμένα η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ είναι ένα ορόσημο για την Ελληνική ιστορία και διδάσκει στους νεότερους, που μπορεί να οδηγήσει ο ενωτικός αγώνας των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές.


Το 1942, στις 25 Νοέμβρη, οι δυο αντιστασιακές οργανώσεις των Ελλήνων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ με μια ενωτική συνεργασία τους και σε συνεργασία με τις συμμαχικές Βρετανικές δυνάμεις ανατίναξαν την ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ και έτσι διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία για ενάμιση περίπου μήνα, καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στις μεταφορές των κατακτητών Γερμανών εκείνη την περίοδο.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος της SOE, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. (πληροφορίες από wikipedia)

Το 1982 με τον νόμο 1285 καθιερώθηκε να γιορτάζεται σ αυτό το σημείο η Γιορτή της Εθνικής Αντίστασης.


Στις ημέρες μας τώρα ταξιδευοντας πολλες φορές με το τρένο για Αθήνα πέρασα πάνω από την επισκευασμένη πλέον γέφυρα και πάντα ήθελα να την δω και από το κάτω μέρος της, εκεί που οι ήρωες της νεότερης ιστορίας μας έδρασαν κατά των εχθρών της ελεύθερης σήμερα χώρας μας. 

Σήμερα εκπληρώθηκε αυτή η επιθυμία μου και σας μεταφέρω εκεί με λίγες φωτογραφίες και πληροφορίες.


Ο Γοργοπόταμος είναι ποτάμι και δίπλα υπάρχει με το ίδιο όνομα το χωριό Γοργοπόταμος. Πλήθη κόσμου συρρέουν κάθε χρόνο στην επέτειο για να αποτιμήσουν φόρο τιμής στους ήρωες αλλά και όλο τον χρόνο αφού στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες με καλό φαγητό ενώ όσοι αγαπούν την φύση μπορούν να απολαύσουν υπεροχες διαδρομες σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον μέσα στο πρασινο και τα τρεχούμενα νερά από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου